heheh

"Jag har garage förbud. Johan håller på och snickrar ihop någon julklapp till mig så jag kan tyvärr inte gå in dit nu"
/ Cousin

Tråkig design, jag vet!

Ny design här på min blogg är på gång, måste hara hitta tid till att sätta mig ned några timmar med det.
Så ni får ursäkta så länge min tråkiga layout.
 

Belgien

Såhär såg det ut någonstans i Belgien förra helgen...
 

Water for elephants

Om ni har råkat missa att se den här filmen så tänkte jag bara påminna er att göra det. 

Toves Daimtårta!

Var ledig hela fredagen från jobbet och hade bokat in en körlektion på morgonen och tänkte ha en trevlig eftermiddag i Nijmegen efter körlektionen, men så blev det inte. När jag kom till tågstationen så var det kaos, säkert 200 människor som var förbannade, därför att inte ett enda tåg från 08.00 till 16.00 gick. Kan ni förstå? Då tycker man ju att dem borde sätta in ersättningsbussar men nej, det hade tydligen bara gått en buss klockan 09.00.
KATASTROFI!
Det var bara att sätta sig på cykeln och cykla hem, ringa körläraren och avboka min lektion. Inga trevligheter i Nijmegen blev det heller för den delen.
Så, vad hittade jag på.
Jo, jag lagade mat och bakade. Bl a gjorde jag en hemmagjord Almondy daimtårta, ni vet den som man kan köpa färdigjord i frysboxen på ICA eller någon annan butik. Hemmagjord vart tusen ggr godare.
Här kommer mitt recept.
 
Ingredienser:
150g sötmandel
1 1/2 dl strösocker
4 äggvitor
 
Sätt ugnen på 200 grader. Låt skalet vara kvar på mandeln, det är mycket godare. Blanda mandeln och socker med en stavmixer. Vispa äggvitan till ett fluffigt skum. Blanda sedan försiktigt i socker och mandel blandningen ned i äggvitan. Smörj en avtagbarkant-form och bred ut smeten i botten. Smeten ska räcka till två omgångar. Jag hade bara en form så jag behövde göra detta två gånger men för er som har två former i samma storlek kan ju grädda två åt gången. Grädda i ugnen i ca 15 minuter, eller tills ni har fått en fin färg på kakan.
Som tur är så är det ju vinter, så jag ställde ut kakan utomhus och lät den svalna.
 
Medans kakorna står i ugnen kan ni börja röra ihop fyllningen, eller mormors hosta som den kallas.
Ingredienser:
4 äggulor
1 dl socker
50 gram smör
2 dl vispgrädde
 
Blanda alla ingredienserna i en kastrull och låt sjuda, ej kokas. Alltså, detta trodde jag aldrig skulle fungera eftersom det tog ungefär 30 minuter innan smeten blev tjock. Så vad ni än gör, ge inte upp! Det tar tid, men det fungerar. När smeten är tillräckligt tjock så måste ni låta även den kylas av tillträckligt, då blir den även ännu klibbigare. Jag lät min mormors hosta kylas av i ungefär en timme, då var den perfekt.
 
Dekoration:
Vispgrädde
Daim
Ta en av mandelbottnarna på ett fint uppläggningsfat och bre på ett lager med smörkrämen. Ta den andra mandelbotten och lägg ovanpå. Bre ytterligare ett lager med smörkräm. Dekorera med vispgrädde och daim. Eftersom det inte finns daimkulor här i Holland fick jag nöja mig med att krossa daimen för hand, det smakar precis lika bra men kanske inte ser lika fint ut som daimkulor.
 
Denna tårta är helt underbar!
Här får ni lite bilder på resultatet.

Höst V.S Vinter

Har hållt mig uppdaterad via  internet om vädret i Sverige. Ni har ju fått hur mycket snö som helst verkar det som. Med snö kommer kaos! Har läst om trafikolyckor, fyra döda hittills...Hemskt ju, vad snö gör mot mänskligheten.
 
Men, i det stora hela... SNÖ är underbart. Tänk vad det glimmar om dagarna och lyser upp om nätterna.
Jag saknar snö, det gör jag verkligen. Ärligt talat! I Nederländerna har vi regn, regn, regn. Knappt någon sol.
Har faktiskt googlat och sett att enligt fakta så har Sverige fler soldagar än Holland. Daaaah...
 
MEN! Jag vaknade upp i morse 8.30, och hör och häpna. SNÖN har landat i Holland. Jag har feber och ont i halsen, men detta får mig att bli glad. Snön är sååååå fin.
Astrid har redan vart ute och byggt en snögubbe, eller snöbjörn som hon säger.
 
Här får ni lite underbara bilder på höst och vinter!

?

Många frågar mig om det inte är jobbigt att servera "rika" människor varje dag.
Har tänkt lite på det i några veckor nu... Alltså, till att börja med så kommer det inte enbart välbärgade människor till den restaurangen jag jobbar på. Vi har allt ifrån affärsmän till studenter hos oss. Många företag arrangerar stora middagar hos oss men även privatpersoner kommer in för lunch, middag eller en borrel, som holländarna kallar för dryck.
Och ärligt svarat; våra välbärgade gäster är i, för att dra alla över en och samma kamm, enklare att handskas med, då dem faktiskt vet hur man borde och ska bete sig hos oss. Dem vet vad dem vill och beter sig inte på ett märkvärdigt sätt bara för att dem kan. Nyrika å andra sidan, eller farmers (bönder) är desto mer jobbiga att handskas med. Så fort dem kommer in i reaturangens högklassiga miljö så ändras hela deras personlighet, dem krånglar till allt vid beställningar och låter bli att beställa samtidigt med deras bordsvänner enbart för att kunna spela märkvärdiga och låta en annan springa ärslet av sig. Ni vet vad jag menar.
Detta är värt att tänka på innan man går in på en restaurang. Tycker personligen att det är urlöjligt att spela "kung" när man egentligen inte ens har koll på vilka bestick man ska äta vad med. Lär er det till att börja med!

Happy birthday!

GRATTIS MORMOR PÅ FÖDELSEDAGEN!
Många kramar skickas ända ifrån Holland till dig i Mora!

RSS 2.0